fbpx

Maja Rogulja

Instruktorka

Bio

Ćao, ja sam Maja i želim spasiti druge od dogmi unutar vježbanja na način kako sam spasila sebe.

Podučavam i istražujem pokret koji je izazovan i zabavan. Cilj mi je ponuditi miks dobro poznatih vježbi i principa utemeljenih na znanosti o ljudskom pokretu.

Biti bivša plesačica, bivša tenisačica i bivša odbojkašica u nastajanju je breme koje me pratilo od kada sam počela voditi grupne treninge rekreacije prije 17 godina.  Kada se bavite nekim profesionalnim sportom, koliko god da to shvaćate ozbiljno ili neozbiljno, nemate baš doticaj sa načinom na koji se “normalni” ljudi kreću i ništa nije tako važno osim natjecanja.

Dugo nakon što sam počela trenirati druge, prvo Pilates od 2003., a onda i Yogu, od 2015., moji sati su izgledali kao preformans koji sam htjela da drugi iskopiraju. Kalup za kolače. Sve strpaj i smikasaj unutra, ne razmišljajući da se nešto peče dulje, nešto mijesi nježnije, nešto treba posebnu pripremu prije miješanja s drugim sastojcima, a nije ni svaki dan idealna temperatura i vlaga za pečenje kolača.

I nisam samo ja i moje iskustvo u sportu krivi. Klima u Pilates i Joga zajednici nije baš poticala kreativnost i propitivanje. Imaš popis vježbi i redoslijed i šibaj pa tko stigne, stigne, tko ne -nek pokušava na isti način dalje, bez obzira na bol, pa će jednom možda i uspjeti.

I sve je to funkcioniralo dok me moji treninzi nisu počeli asocirati na kroničnu bol u leđima i filing stisnutosti koliko god se istezala. Lake za mene, ali brinula sam se da moji vježbači ne počnu osjećati iste tegobe, a kod mene dolaze s povjerenjem.

Znala sam da nešto moram mijenjati jer više nisam nalazila svrhu, a ni radost podučavanja. Nisam htjela da mi se dogodi ista frustracija kao s radom u nastavi hrvatskog jezika i književnosti, od koje sam se rastala prije 6 godina kada sam otvorila studio za rekreaciju eLeMent u Osijeku. 

Počela sam eksperimentirati s elementima drugih modaliteta (Kettlbell, FRC, somatika, TRX) i uključivati ih neprimjetno u sate koje su moji vježbači voljeli. Htjela sam da na taj način dobiju najbolje od oba svijeta -ono u čemu uživaju i ono što im je potrebno da bi u uživali još više i sigurnije. 

Jednom kada je moj posao postao motiviran idejama umjesto dogmama jednog modaliteta ili škole pokreta, sve dotadašnje godine proučavanja znanosti od tijelu i pokretu su dobile smisao i svrhu. Pozitivni dojmovi su stizali neočekivano i vrlo se brzo pročulo za moju “ne-joga jogu” i ”čudni pilates”.
Prije otprilike godinu i pol dana (taman kada smo počeli raditi online zbog pandemije), svoje sam sate preimenovala u Joga Lab i Pilates Lab.

U tom laboratoriju umjesto da svoje vježbače učim nekoliko “pravilnih” načina da se kreću, želim im ponuditi ideju da njihova tijela i um imaju gotovo beskrajan kapacitet za učenje, doživljavanje i rast kroz iskustvo. 

Sloboda da podučavam što i kako želim mi je motiv da isti suverenitet usadim i vježbačima.

Od formalnog obrazovanja ponosim se završenim studijem Hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom faksu u Osijeku. TT za učitelja Joge i Pilatesa, odobrenog od Ministarstva, završila sam kako bih mogla otvoriti svoj studio i postati biit vlasnicom privatnog biznisa. Tek nakon toga je počelo pravo štrebanje. Najviše sam stolicu i mozak zagrijala edukacijom i certifikacijom Detour Method Online, kanadskih edukatora pokreta, Yoga Detour. Učim i dalje jer je tijelo nepresušna inspiracija.

Kontakt

Email : podrska@prostorpokreta.com