fbpx

Zašto su stopala važna?

Kada ste poslednji put pogledali svoja stopala? Ali zaista ih pogledali. Izuli sve slojeve (pogotovo ove zimske) i pogledali svoja bosa stopala. Probajte. Kako izgledaju? Kako izgledaju prsti – da li su razdvojeni, da li se preklapaju, koji im je odnos dužina, simetrija među dve strane? Da li prste možemo razdvojiti, sklupčati, podići nezavisno od ostatka stopala? Kakav je položaj stopala – simetrija, u kojem smeru gledaju? Dalje, ima li žuljeva, kurjih očiju, čukljeva? 

Iako je ljudsko tkivo veoma prilagodljivo, ono je ipak samo prilagodljivo.

Šta?

Da, upravo tako. Tkivo se ne transformiše u trenutku, u stilu moćnih rendžera #itsmorphintime, već onim kako ga koristimo (zato kažemo prilagođava se), silama kojima je izloženo. Uf, to tako zvuči komplikovano, ali meni je najlakše da to razumem kroz problem zvani žulj. Kao kada obujemo neudobnu obuću i uporni smo u njenom nošenju. Šta se dešava – preterani pritisak ili trenje koje stvara zadebljanje na površinskom sloju kože. I tako eto žulja.

Loša veza sa podlogom – gubljenje tla pod nogama – može nastati iz različitih razloga (držanje i način hodanja, obuća) i može uzrokovati probleme koji nisu toliko vidljivi kao neki žulj. 

Svaki put kada na nekom treningu pozivamo na pravljenje dobre veze između stopala i podloge na kojoj stojimo, mi ustvari tražimo dodatni angažman čitavog stopala. Razdvajajući prste, postavljajući petu i koren prstiju u dodiru sa zemljom (što je npr. čitav fokus ovog časa), ali i stavljanjem stopala u različite položaje koji nas primoravaju da delove stopala pomeramo nezavisno, mi koristimo stopala na što više različitih načina.

Redovnim korišćenjem mišića (a stopalo ih ima baaaš puno) poboljšava se cirkulacija. Poboljšana cirkulacija znači da krv bogata kiseonikom može da hrani tkivo i odnosi otpad koji prouzrokuje oštećenja. I tako se poboljšava zdravlje i mišića i nerava, što nas dovodi do začaranog kruga zdravlja: puno dobrih pokreta znači još više još boljih pokreta, ali i bolja veza sa podlogom. Na taj način možemo da primimo više informacija od sredine u kojoj se nalazimo, ali i da poboljšamo kvalitet njihovog protoka. Dobro istrenirani nervi (motorni i senzorni) omogućavaju da lakše odlučujemo u odnosu na okolinu. 

Rečju, lako se vraćamo na zemlju.